Vitaminok

A vitaminok szerepe táplálkozásunkban


A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyekre az emberi szervezetnek igen kis mennyiségben van szüksége. Az ember a vitaminok többségét általában nem tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell felvennie. Hiányuk esetén a szervezetben káros elváltozások alakulhatnak ki.

Szerepe:

  • a szervezet anyagcsere folyamatainak szabályozása
  • az ellenálló képesség növelése, a fertőzések elleni védelem
  • a sejtek, szövetek és a szervek normális működésének biztosítása
  • a növekedés, a csont- és a vérképződés elősegítése
  • izom- és idegvédő hatásúak
  • a vérzékenységet csökkentik, a sebgyógyulást fokozzák

Minden vitaminnak meghatározott szerepe van szervezetünkben, tehát nélkülözhetetlenek és egymással nem helyettesíthetőek, de kölcsönösen együttműködve fejtik ki hatásukat.

A vitaminok felvétele legnagyobb részt a növényi és állati eredetű élelmiszerekből történik, egyes vitaminokat (K-, B1-, B2-, B12-vitamin) a bélben élő mikroorganizmusok is képesek előállítani. Minden vitaminhoz hozzá juthatunk gyógyszeres formában is (lásd: IV. Fejezet). Az elővitaminok (provitaminok) eredeti állapotukban nem rendelkeznek biológiai aktivitással. Az A-vitamin elővitaminja a karotin, a D-vitaminé az ergoszterin és a koleszterin. Ez utóbbiak a nap ultraviola sugárzásának hatására válnak hatékony D-vitaminná.

A szükségesnél kevesebb vitaminbevitel esetén részleges vitaminhiány (hipovitaminózis) léphet fel. A vitaminhiány több okból keletkezhet: a táplálék nem tartalmaz elegendő vitamint (pl. egyoldalú táplálkozáskor), a szervezetnek növekedett a vitamin felhasználása (pl. különleges állapotok: terhesség, szoptatás), az átlagostól eltérő élet- és munkakörülmények, sportolás, felszívódási zavarok, a bélbaktériumflóra elpusztulása miatt. A vitaminhiány mértékétől függően általában étvágytalanság, fáradtság, ingerlékenység jelentkezik, csökken az ellenállóképesség. A vitaminok teljes hiánya (avitaminózis) rendkívül súlyos tüneteket okozhat. Ha a szervezet a vitaminokhoz hosszú ideig nem jut hozzá, akkor hiánybetegségek léphetnek fel. (Hazánkban a hiánybetegségek rendkívül ritkán fordulnak elő.) A vitaminok túlzott bevitele (hipervitaminozis) is okozhat klinikai tüneteket (pl. Hányinger, hasmenés).

Vízben oldódó vitaminok napi szükséglete

  • B1 (tiamin) 0,5-1,6mg
  • B2 (riboflavin) 0,5-2,1mg
  • B3 (Niacin) 6-20mg
  • B5 (Pantoténsav) 2-10mg
  • B6 (piridoxin) 0,3-2,8mg
  • B12 (kobalamin) 0,3-3mg
  • Folsav (folát) 0,03-0,4mg
  • Biotin (B, H-vitamin) 0,1-0,3mg
  • C (aszkorbinsav) 35-80mg

Zsírban oldódó vitaminok napi szükséglete

  • A (retinol): elővitamin: karotin 0,5-2,4mg
  • D (kalciferol) elővitamin: ergoszterin, koleszterin 2,5-10mg
  • E (tokoferol) 5-15mg
  • K (fillokinon) 70-140mg

Vízben oldódó vitaminok


B1-vitamin (tiamin)

  • élettani szerepe: szénhidrát-anyagcsere, ideg- és izomvédő, növekedést segíti
  • hiánytünetei: idegrendszeri zavarok, fejfájás, fáradékonyság, érzészavarok
  • hiánybetegség: beri-beri
  • előfordulás: máj, barnarkenyér, dió, élesztő, belsőségek, hüvelyesek
  • napi szükséglet: 0,5-1,6mg

B2-vitamin (riboflavin)

  • élettani szerepe: bőrvédő, az oxidációs folyamatokat és a növekedést segíti
  • hiánytünetei: növekedési zavarok, bőrgyulladás, szemkárosodás
  • előfordulás. Bélflóránk képes előállítani; tej, hús, sajt, élesztő, belsőségek
  • napi szükséglet: 0,5-2,1mg

B3-vitamin (niacin)

  • élettani szerepe: oxidációs-redukciós folyamatok, értágító, sejtek működése
  • hiánytünetei: bőr elszíneződés, nyálkahártya-gyulladás, érzészavarok
  • hiánybetegség: pellagra
  • előfordulás: élesztő, gabonacsíra, máj, vese, szója, hús
  • napi szükséglet: 6-20mg

B5-vitamin (pantoténsav)

  • élettani szerepe: intermedier anyagcsere, sebgyógyulás segítése
  • hiáytünetei: bőr- és légutak gyulladása, fáradékonyság, idegrendszeri zavarok
  • előfordulás: máj, szív, hús, hüvelyesek, cereáliák, tej, gomba, dió
  • napi szükséglet: 2-10mg

B6-vitamin (piridoxin)

  • élettani szerepe: enzimek alkotórésze, kén-, vas-, aminosav-anyagcsere
  • hiánytünetei: bőrelváltozás, idegrendszeri zavarok, étvágytalanság
  • előfordulás. Bélflóránk képes előállítani; élesztő, gabonafélék, tej, hal, hús, máj
  • napi szükséglet: 0,3-2,8mg

B12-vitamin (kobalamin)

  • élettani szerepe: vérképzés, növekedés, sejtosztódás, anyagcsere szabályozása
  • hiánytünetei: vészes vérszegénység, idegrendszeri panaszok
  • elősordulás: bélflóránk képes előállítani; máj, tej, hús, hal, vese, sajt, szív
  • napi szükséglet: 0,3-3mg

Folsav (folát)

  • élettani szerepe: vérképzés, fehérje-anyagcsere
  • hiánytünetei: vérszegénység, gyengeség
  • előfordulás: máj, spenót, gyümölcsök
  • napi szükséglet: 0,03-04mg

Biotin (B, H-vitamin)

  • élettani szerepe: alaptápanyagok anyagcseréjét segítő enzimek alkotórésze
  • hiánytünetei: bőrgyulladás, hámlás, hajhullás, letargia, étvágytalanság
  • előfordulás: bélflóránk képes előállítani; máj, vese, tojás, hüvelyesek, banán
  • napi szükséglet: 0,1-0,3mg

C-vitamin (aszkorbinsav)

  • élettani szerepe: sejt oxidációs-redukciós folyamatai, ellenállóképesség növelése, sebgyógyulás
  • hiánytünetei: fáradékonyság, étvágytalanság, vérzések, szédülés, a fertőzési hajlam nő
  • hiánybetegsége: skorbut
  • előfordulás: csipkebogyó, zöldpaprika, citrom, narancs, brokkoli, fekete ribizli, kiwi
  • napi szükséglet: 35-80mg (immunerősítéskor lehet magasabb is)


Zsírban oldódó vitaminok


A-vitamin (retinol)

  • elővitaminja a karotin
  • élettani szerepe: elősegíti a növekedést, a csontképzést, ideg- és hámvédő hatású, fertőzések elleni védelem, a látóbíbor része
  • hiánytünetei: növekedési zavarok, bőr elszarusodása, hajhullás, látászavarok, fertőzések, csökkent immunvédekezés
  • hiánybetegsége: szürkületi vakság
  • előfordulás: tej, tojás, belsőségek, máj, tejtermékek, margarin, sárgarépa, sóska, vaj
  • napi szükséglet: 0,5-2,4mg

D-vitamin (kalciferol)

  • elővitaminjai az ergoszterin és a koleszterin
  • élettani szerepe: csontképzés, májvédelem, a foszfor és a kalcium felszívódását segíti, fogvédő hatású
  • hiánytünetei: csontosodás lassulása, csontlágyulás, deformáció, fáradékonyság
  • hiánybetegsége: angolkór
  • előfordulás: halmáj, tojás, vaj, halak, tej, margarin, hús, sajt, gomba, élesztő
  • napi szükséglet: 2,5-10mg

E-vitamin (tokoferol)

  • élettani szerepe: nemi működést és az állóképességet fokozza, oxidációt gátlja
  • hiánytünetei: meddőség, ellenállóképesség csökken, májzsírosodás
  • előfordulás: növényi olajok, tojás, margarin, máj, gabonacsíra, hús
  • napi szükséglet: 5-15mg

K-vitamin (fillokinon)

  • élettai szerepe: véralvadás elősegítése, fertőzések elleni védelem
  • hiánytünetei: véralvadási zavarok, nyálka- és bőr alatti vérzések
  • hiánybetegsége: vérzékenység
  • előfordulás: bélflóránk képes előállítani; zöldségek, búzakorpa, tejtermékek, máj, hal, olajok
  • napi szükséglet: 70-140mg
Készítsd el weboldaladat ingyen!