Fűszerek gyógyhatásai

Fűszerek és gyógyhatásaik

Napjainkban több probléma is van a táplálkozási szokásokkal.

Egyik a túlzott sóhasználat, aztán ott van a sok zsiradék használata, és a disznóhús sem tartozik a legjobb húsok közé fogyasztás szempontjából..

A boltokban fűszersók széles skálájával lehet találkozni, hogyan főzzünk frankó főételt főzéstudás hiányában címszó, mert egy tasak és pik-pakk készen vagyunk. Nem beszélve a tasakos bögrés-levesekről, stb instant ételekről..

Nem csak tartósítószerekkel vannak teli, hanem sóval is. A túlzott sófogyasztás roncsolja az érhálózatot és leköti a vizet is a szervezetben. Természetesen szükség van a sóra a normális idegműködéshez, ez napi 5gr-ot takar, ezt a mennyiséget fedezi a normál étrend plusz sóhasználat nélkül is.

Szeretném felhívni a figyelmet a fűszerespolc egyes elemeire, legyen az szárított formában, morzsolva, őrölve vagy élő fűszernövény kis cserépben, sokkal hasznosabbak és finomabbak. A bennük levő illoolajok nagyon hasznosak, gyógynövényként is megemlíthetőek.

Párat kiemelnék, amit az ételkészítéskor is használhatunk

(forrás: Gyöngyösi Anna: Gyógynövény ABC – szakmailag ellenőrizte: Dr. Zsolnay Krisztina):

ÁNIZS:

hatóanyagai: Anetol tartalmú illóolajok, zsíros olajok, kumarin (kellemes illatú, kristályos anyag), kolin (májvédő anyag)

gyógyhatásai: felfúvódáskor görcsoldó (csecsemők szélhajtó teája), étvágyjavító, emésztést serkentő, köptető, tejképződés fokozó, enyhíti az émelygést és a bélgörcsöket,

női hormon aktivitású anyagot is tartalmaz, ezért felhasználható a klimax tüneteinek enyhítésére, a szülés könnyítésére, férfiaknál a prosztata duzzanatok kezelésére,

májkárosodásnál a májsejtek regenerálódásához használható más gyógynövényekkel kombinálva

felhasználás: tea, cukrászatban desszertekhez

BAZSALIKOM:

hatóanyagai: illóolajok (kámfor, eugenol, cineol, pinén, geroniol), cserzőanyag, szaponin, keserűanyagok

gyógyhatásai: teája idegnyugtató, étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapítására, tejszaporításra és vizelethajtásra is alkalmas, alkotórésze a fiatalító és tisztító kúráknak, serkentő hatással van az agyműködésre,

külsőleg toroköblítő, de bőrproblémákra (pattanásra, kelésre) is használható,

bedörzsölőszerekben serkenti a vérkeringést, élénkít,

a növényből készített bor afrodiziákum, hatóanyagai fokozzák a mellékvese hormontermelését

felhasználás: húsételek, levesek, saláták, az olasz konyha elengedhetetlen eleme :), gyógytea

BORSMENTA:

hatóanyagai: illóolaj (mentol, menton, jazmon, cineol, piperiton, pinén, limonén), cserzőanyag, keserűanyag

gyógyhatásai: étvágyjavító, epetermelést, epeürítést serkentő, fertőtlenítő gyomor- és bélhurut esetén, fájdalomcsillapító, helyi érzéstelenítő, hűsítő, görcsoldó, szélhajtó hatású, megfázás esetén izzasztó hatású,

szájöblögető szerként megszünteti a szájban előforduló gyulladásokat, hányinger és csuklás ellen is hatásos

felhasználás: gyógytea, pikáns ételek fűszerezése

ÉDESKÖMÉNY:

hatóanyagai: illóolajok (anetol, fenkton, pinén, limonen, ánizsaldehid), zsíros olaj, cukor, keményítő

gyógyhatásai: vértisztító, gyomorerősítő, szélhajtó, hasi görcsök esetén görcsoldó, különösen gyerekeknél jó hatású, köhögésnél köptető, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő,

serkenti a tejelválasztást, szoptatós anyák teakeverékének fő komponense,

külsőleg szemfürdőként alkalmazható kötőhártya-gyulladás vagy a szem fáradása esetén

felhasználás: húsételek, káposztás ételek, főzelékek, levesek, gyógyteák

FOKHAGYMA:

hatóanyagai: Allicin, szerves kénvegyületeket tartalmazó illóolajok (ezek adják a jelegzetes illatát), A-, B-, C-vitamin, jód, szaponin, flavonoidok és növényi antibiotikumok

gyógyhatásai: baktériumölő, gombaölő, kiváló bélfertőtlenítő, féregűző, akár megelőzésként is alkalmazható,

csökkenti a vér koleszterinszintjét, akadályozza a vérrögök kialakulását, így csökkenti a szívinfarktus és a trombózis veszélyét, jótékony hatású érelmeszesedés esetén, csökkenti az ebből származó magas vérnyomást, segíti a nehézfémek kiürítését, hatásos ólommérgezés esetén,

cukorbetegség és tumor esetén is hatékony

felhasználás: saláták, főételek, levesek, húsételek, köretek, sajtok ízesítése, gyógytea

KAKUKKFŰ:

hatóanyagai: illóolaj (timol, pinén, cimol), keserűanyag, cserzőanyag, sók

gyógyhatásai: köptető és légcsőhurut-oldó, léguti fertőtlenítőszer, étvágyjavító, segíti a májműködést, szélhajtó, vese-, hólyaggyulladásnál is jól használható, féreghajtó,

másnaposság esetén is kiváló hatású 🙂

külsőleg száj- és toroköblögető, hatékony gyógyfürdő meghűléses betegségeknél, hidratáló krémekben tónust fokozó, gyulladáscsökkentő

felhasználás: húsételek, saláták, levesek, gyógytea

KAMILLA:

hatóanyagai: illóolaj (kamazulen), cserzőanyag, glikozidák, növényi savak, cukor, nyálka, keserűanyag

gyógyhatásai: kiváló gyulladáscsökkentő, hatásos meghűlésre, izzasztó, fertőtlenítő bél- és hólyaghurutnál, csecsemőknél is adható bélgörcsök ellen, illetve szélhajtóként, serkenti az emésztést, gyomorerősítő,

külsőleg bőrgyulladások, nedvedző ekcémák kezelésére alkalmas,

öblögetőszerként jó hatású fogíny- és torokgyulladásra, szemborogatásra is alkalmas, fürdővízben dezodoráló hatású

sokan fogyasztják kellems íze és jó közérzetet okozó hatása miatt is

felhasználás: teák, mézek, desszertek

KUKORICA:

hatóanyagai: szaponin, cserzőanyag, barna és sárga színanyag, gyanta, illóolaj, alkaloidakeserűanyag, glikozida

gyógyhatásai: vértisztító, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, tisztító- fogyasztókúrák fontos alkotója, hólyaghurut, reuma, köszvény kezelésére alkalmas, csökkenti a vércukorszintet, élénkítő, növeli az alacsony vérnyomást

felhasználás: gyógytea, rizs mellé nálam alap 😉 , köretnek, levesnek



Készítsd el weboldaladat ingyen!