Fűszerek gyógyhatásai

Fűszerek és gyógyhatásaik
Napjainkban több probléma is van a táplálkozási szokásokkal.
Egyik a túlzott sóhasználat, aztán ott van a sok zsiradék használata, és a disznóhús sem tartozik a legjobb húsok közé fogyasztás szempontjából..
A boltokban fűszersók széles skálájával lehet találkozni, hogyan főzzünk frankó főételt főzéstudás hiányában címszó, mert egy tasak és pik-pakk készen vagyunk. Nem beszélve a tasakos bögrés-levesekről, stb instant ételekről..
Nem csak tartósítószerekkel vannak teli, hanem sóval is. A túlzott sófogyasztás roncsolja az érhálózatot és leköti a vizet is a szervezetben. Természetesen szükség van a sóra a normális idegműködéshez, ez napi 5gr-ot takar, ezt a mennyiséget fedezi a normál étrend plusz sóhasználat nélkül is.
Szeretném felhívni a figyelmet a fűszerespolc egyes elemeire, legyen az szárított formában, morzsolva, őrölve vagy élő fűszernövény kis cserépben, sokkal hasznosabbak és finomabbak. A bennük levő illoolajok nagyon hasznosak, gyógynövényként is megemlíthetőek.
Párat kiemelnék, amit az ételkészítéskor is használhatunk
(forrás: Gyöngyösi Anna: Gyógynövény ABC – szakmailag ellenőrizte: Dr. Zsolnay Krisztina):
ÁNIZS:
hatóanyagai: Anetol tartalmú illóolajok, zsíros olajok, kumarin (kellemes illatú, kristályos anyag), kolin (májvédő anyag)
gyógyhatásai: felfúvódáskor görcsoldó (csecsemők szélhajtó teája), étvágyjavító, emésztést serkentő, köptető, tejképződés fokozó, enyhíti az émelygést és a bélgörcsöket,
női hormon aktivitású anyagot is tartalmaz, ezért felhasználható a klimax tüneteinek enyhítésére, a szülés könnyítésére, férfiaknál a prosztata duzzanatok kezelésére,
májkárosodásnál a májsejtek regenerálódásához használható más gyógynövényekkel kombinálva
felhasználás: tea, cukrászatban desszertekhez
BAZSALIKOM:
hatóanyagai: illóolajok (kámfor, eugenol, cineol, pinén, geroniol), cserzőanyag, szaponin, keserűanyagok
gyógyhatásai: teája idegnyugtató, étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapítására, tejszaporításra és vizelethajtásra is alkalmas, alkotórésze a fiatalító és tisztító kúráknak, serkentő hatással van az agyműködésre,
külsőleg toroköblítő, de bőrproblémákra (pattanásra, kelésre) is használható,
bedörzsölőszerekben serkenti a vérkeringést, élénkít,
a növényből készített bor afrodiziákum, hatóanyagai fokozzák a mellékvese hormontermelését
felhasználás: húsételek, levesek, saláták, az olasz konyha elengedhetetlen eleme :), gyógytea
BORSMENTA:
hatóanyagai: illóolaj (mentol, menton, jazmon, cineol, piperiton, pinén, limonén), cserzőanyag, keserűanyag
gyógyhatásai: étvágyjavító, epetermelést, epeürítést serkentő, fertőtlenítő gyomor- és bélhurut esetén, fájdalomcsillapító, helyi érzéstelenítő, hűsítő, görcsoldó, szélhajtó hatású, megfázás esetén izzasztó hatású,
szájöblögető szerként megszünteti a szájban előforduló gyulladásokat, hányinger és csuklás ellen is hatásos
felhasználás: gyógytea, pikáns ételek fűszerezése
ÉDESKÖMÉNY:
hatóanyagai: illóolajok (anetol, fenkton, pinén, limonen, ánizsaldehid), zsíros olaj, cukor, keményítő
gyógyhatásai: vértisztító, gyomorerősítő, szélhajtó, hasi görcsök esetén görcsoldó, különösen gyerekeknél jó hatású, köhögésnél köptető, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő,
serkenti a tejelválasztást, szoptatós anyák teakeverékének fő komponense,
külsőleg szemfürdőként alkalmazható kötőhártya-gyulladás vagy a szem fáradása esetén
felhasználás: húsételek, káposztás ételek, főzelékek, levesek, gyógyteák
FOKHAGYMA:
hatóanyagai: Allicin, szerves kénvegyületeket tartalmazó illóolajok (ezek adják a jelegzetes illatát), A-, B-, C-vitamin, jód, szaponin, flavonoidok és növényi antibiotikumok
gyógyhatásai: baktériumölő, gombaölő, kiváló bélfertőtlenítő, féregűző, akár megelőzésként is alkalmazható,
csökkenti a vér koleszterinszintjét, akadályozza a vérrögök kialakulását, így csökkenti a szívinfarktus és a trombózis veszélyét, jótékony hatású érelmeszesedés esetén, csökkenti az ebből származó magas vérnyomást, segíti a nehézfémek kiürítését, hatásos ólommérgezés esetén,
cukorbetegség és tumor esetén is hatékony
felhasználás: saláták, főételek, levesek, húsételek, köretek, sajtok ízesítése, gyógytea
KAKUKKFŰ:
hatóanyagai: illóolaj (timol, pinén, cimol), keserűanyag, cserzőanyag, sók
gyógyhatásai: köptető és légcsőhurut-oldó, léguti fertőtlenítőszer, étvágyjavító, segíti a májműködést, szélhajtó, vese-, hólyaggyulladásnál is jól használható, féreghajtó,
másnaposság esetén is kiváló hatású 🙂
külsőleg száj- és toroköblögető, hatékony gyógyfürdő meghűléses betegségeknél, hidratáló krémekben tónust fokozó, gyulladáscsökkentő
felhasználás: húsételek, saláták, levesek, gyógytea
KAMILLA:
hatóanyagai: illóolaj (kamazulen), cserzőanyag, glikozidák, növényi savak, cukor, nyálka, keserűanyag
gyógyhatásai: kiváló gyulladáscsökkentő, hatásos meghűlésre, izzasztó, fertőtlenítő bél- és hólyaghurutnál, csecsemőknél is adható bélgörcsök ellen, illetve szélhajtóként, serkenti az emésztést, gyomorerősítő,
külsőleg bőrgyulladások, nedvedző ekcémák kezelésére alkalmas,
öblögetőszerként jó hatású fogíny- és torokgyulladásra, szemborogatásra is alkalmas, fürdővízben dezodoráló hatású
sokan fogyasztják kellems íze és jó közérzetet okozó hatása miatt is
felhasználás: teák, mézek, desszertek
KUKORICA:
hatóanyagai: szaponin, cserzőanyag, barna és sárga színanyag, gyanta, illóolaj, alkaloidakeserűanyag, glikozida
gyógyhatásai: vértisztító, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, tisztító- fogyasztókúrák fontos alkotója, hólyaghurut, reuma, köszvény kezelésére alkalmas, csökkenti a vércukorszintet, élénkítő, növeli az alacsony vérnyomást
felhasználás: gyógytea, rizs mellé nálam alap 😉 , köretnek, levesnek